неділя, 27 листопада 2016 р.

Що врятує Україну як державу?


Нещодавно стояв біля офісу, де я працюю, чекаючи, коли його відкриють і читав на планшеті один із останніх номерів газети "Слово Просвіти" за 2013 рік. Тема статті була про Голодомор-геноцид українців 1932-1933 років. Як раз за день до цьогорічної трагічної річниці. Підійшов колега й запитав,

неділя, 27 березня 2016 р.

15 міфів Росії

В мережі знайшов цікаву статтю, яку важливо копіювати на різних сайтах для більшого розповсюдження. Оригінал статті російською, тому викладию її на мові оригіналу.




МИФ 1. „Россия” – Все народы именуют и называют себя сами. Изменения названий стран и народов бывают довольно часто. Но, почему России потребовалось брать себе иностранное название? Это парадокс, который встречается редко. Ведь было бы странно, если бы немцы вдруг стали называть себя не «Deutsche», а взяли бы себе название «Allemand» т.е. как их называют соседи французы. Но в случае с Россией это считается нормальным. Почему? Да потому что просто выгодно. 

Карта Української Держави часів Скоропадського в 1918 році


Карта України, видана у Відні 1918-го року та подарована Благодійному Фонду "Україна-Русь" Львівському історичному музею.Характерно, що територія сусідньої Росії позначена традиційним історичним терміном - Московщина.І Крим, і Кубань позначені як українські території.

Благодійний Фонд "Україна-Русь" передав у дар Львівському історичному музею карту Самостійної України, видану відомою картографічною фірмою "Фрайтаг і Берндт" у Відні 1918-го року. Усі написи на ній – українською мовою.

Як повідомив президент фонду Ростислав Новоженець, це, за свідченнями фахівців, є оригінал історичної карти Української Держави часів гетьмана Павла Скоропадського, періоду жовтня 1918-го року (до утворення ЗУНР).

субота, 19 березня 2016 р.

Для чого цей блог?



Напевно, питання заголовка цього поста доречне. Навіщо створювати ще один блог на тематику українства? В просторах інтеренту вже є ресурси більш спеціалізовані. Але чи заважає це блогерам приймати участь в наповненні мережі інтернет україномовним контентом? Навпаки, це необхідно, адже саме україномовний контент в порівнянні з російським значно слабше і відстає. 

Моїм хоббі є вивчення історії України, української мови та культури, до якої можна віднести усторію української церкви як східного так і західного обряду. Все це дуже захоплює. Та,що важливіше, правду про нашу історію повинен знати кожен українець. І саме для цього створено цей блог.

В ньому я буду публікувати не тільки власні статті, а й репости з інших джерел з посиланням. 

В добру путь))